Portland Art Museum Rothko Pavilion
Portland Art Museum Rothko Pavilion Renovation / PortlandOR
How do you renovate a functional space that seamlessly blends multiple buildings?

The Portland Art Museum has selected Mortenson to serve as the CM/GC for the new Rothko Pavilion addition and campus renovation project. As proposed, the new four-story building would connect the museum’s existing Main and Mark buildings and add 32,000 square feet of communal commons, gallery space, and roof terrace. The design includes site work improvements, relocates the loading dock to SW Jefferson Street, and bring the existing Madison Street public thoroughfare between SW 10th and Park avenues into a public passageway. Renovation within the existing buildings includes existing galleries, basement link, café/giftshop, library, and new Crumpacker gallery.

Hennebery Eddy Architects was retained in January to collaborate with Chicago firm Vinci Hamp Architects on an updated design for the $50 million Rothko Pavilion. The project was first announced more than two years ago.

Construction is expected to begin in mid-2020. The project team assembled so far includes the owner’s representative, Urban Resources, Inc., and engineering firms Interface Engineering, KPFF Consulting Engineers, Walker | Macy Landscape Architecture, and Andrea Cochran Landscape Architecture.

This expansion and renovation project represents an investment in the city and future generations of Portlanders. While museums and arts organizations are struggling in other cities, this estimated $50 million project reflects an investment and a commitment to a vibrant arts community in Portland.

Facts And Figures

Portland Art Museum

Construction Start: Summer 2020

$50 million

Delivery Methods

CM / GC Delivery
We are truly honored to partner with the Portland Art Museum on a project that will positively impact the city’s arts and culture community for generations to come. These improvements will make it easier for people of all abilities to experience art – whether they’re new visitors or long-time patrons of the Museum. Being part of that evolution is incredibly rewarding for our team.

The Team